Αοκάρα ολέ,


Τα Κόμαρα

Δημοσιευμένο στη κατηγορία Διάφορα από Δημήτρης τον Νοεμβρίου 10th, 2008

Τα Κόμαρα βρίσκονται στην βόρεια όχθη του ποταμού Άρδα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Δήμου Τριγώνου. Η δομή των Κομάρων είναι σχετικά καινούρια, σε σύγκριση με γειτονικά χωριά, όπως το Θεραπειό ή ο Πεντάλοφος, αυτό οφείλεται στην μεγάλη πλημμύρα του Άρδα το 1931 όπου οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Κάτω Χωριό. Ο πληθυσμός των Κομάρων είναι σήμερα περίπου 774 κάτοικοι (απογραφή 2001).

Χαρακτηριστικό για τα Κόμαρα είναι η τετραγωνική τους δομή όπως και το ότι είναι το πρώτο χωριό του Δήμου Τριγώνου, περνώντας από την γέφυρα του Άρδα και σταυροδρόμι για κάθε επισκέπτη του Δήμου. Από εκεί μπορεί να αποφασίσει αν θα κάνεις τον γύρο του Τριγώνου διαμέσου Πενταλόφου-Πετρωτών ή διαμέσου Ελιάς-Πλάτης. Λέγεται επίσης ακόμα ότι σερβίρεται φρέσκο ψαράκι και ντόπιο τσιπουράκι, στις ταβερνούλες του χωριού.

Η δημιουργία του σημερινού χωριού των Κομάρων τοποθετείται χρονολογικά περίπου το 1780-1790. Ήταν τότε τσιφλίκι ενός Αγά, στο οποίο εργαζόταν Έλληνες από την Αδριανούπολη, το Ορτάκιο και την βόρεια Θράκη. Η ονομασία Κόμαρα-Κομαρλί προέρχεται από την τούρκικη φράση Κουμ Αρεσί, που στα ελληνικά σημαίνει μεταξύ άμμων. Οι κάτοικοι των Κομάρων προέρχονται κατά την πλειοψηφία από την Ήπειρο, το Ορτάκιοϊ, το Σβίλεγκραντ και τις Σαράντα Εκκλησίες (Τουρκία).

Το 1885 κατοικούν στο χωριό περίπου 45 με 50 οικογένειες και χτίζεται το πρώτο σχολείο. Κατά τα έτη 1915-1919 δημιουργήθηκε από τους Βούλγαρους η αγροτική Επαρχία Αδριανουπόλεως, με 7 Δήμους, με μια έδρα στα Κόμαρα. Με την καταστροφική πλημμύρα του Άρδα το χειμώνα του 1931 οι κάτοικοι του χωριού αναγκαστήκαν να εγκαταλείψουν την αμμουδερή τοποθεσία (κάτω χωριό) στην όχθη του ποταμού και εγκαταστάθηκαν περίπου ένα χιλιόμετρο πιο βορειοδυτικά. Μόνο το εκκλησάκι του Αη-Δημήτρη, που πρόσφατα ξαναχτίστηκε θυμίζει την αρχική τοποθεσία του χωριού.

Από το 1997 ανήκει η κοινότητα των Κομάρων στον Δήμο Τριγώνου με άλλες 16 Κοινότητες.

Πηγές: “ΤΡΙΓΩΝΟ η Μεσοποταμία του Έβρου” , Θεόδωρος Κυρκούδης, Εκδόσεις ΠΕΛΤΗ, ISBN : 960-86581-1-X
“www.e-evros.gr” ο Έβρος ηλεκτρονικά
“www.trigono.gr” Δήμος Τριγώνου

4 απαντήσεις to 'Τα Κόμαρα'

Subscribe to comments with RSS

 1. eleni stavridou είπε,

  στις Ιανουαρίου 4th, 2009 ώρα 10:09

  Kales giortes ke ena pio kalitero 2009 cherome gia ti selida sas etsi boroume na mathenoume ke emis nea tou choriou.

 2. θ.κυρκουδης είπε,

  στις Φεβρουαρίου 13th, 2009 ώρα 08:31

  συγχαρητήρια για την προσπάθεια.
  Χαίρομαι για την αγάπη που έχετε
  για το χωριό και τον τόπο μας γενικότερα.
  μπράβο.

 3. gerasimos είπε,

  στις Μαρτίου 20th, 2009 ώρα 15:14

  Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΖΗΛΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

 4. ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ είπε,

  στις Μαΐου 6th, 2009 ώρα 09:24

  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ.ΠΑΝΤΑ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΚΟΜΑΡΑ ΟΠΟΤΕ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ.ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΕΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ. ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΒΡΙΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΛΕΣΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΛΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.
  ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ
  ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΒΑΛΑ
  ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΝΑΤΑΣΑ